trečiadienis, rugsėjo 28, 2011

Grybais dažyta vilna. Окраска шерсти грибами

Beveik prieš pora metų dovanų gavau vilnonių siūlų. Ne paprastų. Tai draugų auginamos senovinės baltiškos veislės avių – Škudžių vilna, namuose rankomis suverpta. Vis laukiau ypatingo įkvėpimo. Na ir sulaukiau. Paėmiau 2 gijas ir... ne, ne sumezgiau, o nudažiau. Vis varvindavau seilę gyvosios archeologijos dienose Kernavėje į lietuvaičių augalais dažytus siūlus. Susikaupiau, bet padariau kaip suomės :) (beje, tai nuostabus blog'as). Dažiau grybais. Pilkąja meškute (Paxillus involutus (Batsch: Fr.) Fr.), dar vadinama jaučakiu, alksninuku. Štai rezultatas.

 Почти два года назад в подарок получила шерсти. Не обыкновенной. Это шерстъ овец старинной Балтийской породы Скудде, пряденая руками дома. Долго ждала вдохновения. Наконец взяла и... не связала, а покрасила. Грибами (Paxillus involutus (Batsch: Fr.) Fr.) -
свинушка тонконогая, свиное ухо, дунька. Вот резулътат. 


1 – natūrali spalva,
2 – kandikas – geležies sulfatas,
3 – kandikas – vario sulfatas
100 g vilnos prigrybavau apie 1 kg  meškučių. Grybus užpyliau 5 l vandens ir viriau 1 val. Atvėsinau, nukošiau, nuovirą padalinau į 2 indus. Sudėjau kandikus (po pusę arbatinio šaukštelio), vandeny išmirkytą vilną ir kaitinau iki 70° C. Užsipliurpus vieną puodą užvirinau, tai siūlai labiau susivėlė. Kaitinau valandą, palikau atvėsti. Išskalavau, ir štai turiu 2 tarpusavy derančius atspalvius. Dabar tik įkvėpimo megzt :).

1 – натурльный цвет,
2 – протрава – железный купорос,
3 – протрава – сульфат меди.
На 100 г шерсти берём 1 кг грибов. Грибы заливаем 5 л воды и варим 1 час. Остовляем остыть. После охлаждения процеживаeм, отвар разделяем на 2 части. Добавляем протрава (по половине чайной ложки) и нагреваем до 70° С. В растворы ложим намаченную шерсть и греем час. Остывшую прополоскаем и высушиваем. И вот два подходящих оттенка.

Spalvoto visiems rudens!
О šeštadienį didžiulį būrį išskrendančių gervių matėm (nuotr. viršuje tik priešakinės gretos). Kokie balsai!

4 komentarai:

  1. jau labai dailios spalvos :)
    lauksim pasirodant mezginių :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Skaitydama tekstą ir žiūrėdama nuotraukas galvojau: kokie gražūs siūlai. Nuostabios spalvos. Perskaičiusi viską irgi taip pat galvoju. Tik kilo vienas klausimas: tikrai 100 gramų siūlų reikėjo viso kilogramo grybų? Ar jie tokie sunkūs? Bent jau iš nuotraukų atrodo, kad siūlų yra ne vienas šimtas gramų. Tai kiek grybų reikėjo? (na, prisipažinsiu, su grybais aš nelabai draugauju, pažįstu tik populiariausius)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Smagu, kad ne man vienai spalvos patinka. O siūlų, spėju, kad po maždaug 100 g yra (labai tikslių svarstyklių neturiu). Grybų buvo virš 2 kg. Sunkūs jie :) Švieži, ne džiovinti. Pagal suomes (http://riihivilla.blogspot.com/) naudoja apie 1kg grybų 100g siūlų.
    Na, o mezginiams dar kokių poros metų reikės :)

    AtsakytiPanaikinti