trečiadienis, sausio 09, 2013

Besan ladu - žirnių miltų saldumynas

Saldumynas iš žirnių miltų. Man skamba keistai . Vien juos pauosčius išgaruoja bet kokios asociacijos su saldainiais. Bet dar niekas neatspėjo iš ko pagamintas šitas gardėsis. Prieš šventes jis buvo tikras atradimas ir šių metų mūsų šventinis - dovaninis „topas“, pakeitęs pernykščius vitražinius sausainius.

Ačiū Virginijai už receptą. 
Reikės:
350 g sviesto;
400 g žirnių arba nuto miltų;
0,5 puodelio pieno;
250 g rudo nerafinuoto cukraus;
1 valg. šaukštas malto cinamono;
1 arbat. šaukštelis malto kardamono;
1 arbat. šaukštelis malto imbiero;
2 valg. šaukštai kokoso drožlių;
2-3 valg. šaukštai stambiai supjaustytų graikinių, migdolų arba lazdyno riešutų; galima įdėti saują razinų.
Keptuvėje su storu dugnu ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą. Maišydami mediniu šaukštu suberkite žirnių miltus. Maždaug per 15 - 20 minučių miltai turėtų pakankamai apkepti ir paskleisti riešutų kvapą. Suberkite prieskonius, kokoso drožles, riešutus, cukrų ir supilkite pieną. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumulų ir kad visi komponentai tolygiai pasiskirstytų. Masę pakepinkite dar apie 2 minutes. Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir palikite atvėsti. 
Kai mišinys atvės tiek, kad būtų galima paimti į rankas, sudrėkintomis rankomis suvoliokite graikiško riešuto dydžio rutuliukus ir apvoliokite kokoso drožlėse. O jei norite, mišinį galite paskleisti ant skardos ir kai sustings, supjaustyti mažais kvadratėliais ar rombais.
Mums skaniausi buvo su graikiniais riešutais ir be kokoso bendroje masėje. Tiesa, nežinau ką reiškia pusė puodelio pieno, bet aš pyliau beveik 200 ml ir tikrai nebuvo skysta. Apie rutuliukų darymą net negalvojau, nes sunyksta per daug gretai - gaila darbo. Nebent dovanoms. Iš vienos porcijos man išeina 30X30 cm skarda 1,5 cm storio saldumyno. 
Jis tikrai ne per saldus (kaip įprasta rytietiškiems), be to sudėty ne tik „greiti“ angliavandeniai ir riebalai, bet ir baltymų nemenkas kiekis. Taigi, labai džiaugiuosi, kad patinka ir vaikams ir per šventes bent dalį saldainių tikrai pakeitė ir pakeis. 

Jaukaus vakaro su puodeliu arbatos ir kuo nors saldaus.
Ačiū, kad užsukat po klevais.

10 komentarų:

  1. Niam niam :)) Tiko ir patiko. Nusirašysim receptuką :)))

    Sky

    AtsakytiPanaikinti
  2. kadangi neragavom, tai nebus jokių komentarų :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai puiki idėja - būtinai išbandysim.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai geras receptukas, aš tikrai taip pat išbandysiu...

    AtsakytiPanaikinti
  5. http://menospindulelis.blogspot.com/

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai geras receptas.Labai skanu.. niam niam.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gaminau, tik be pieno. Skonis kaip žemės riešutų chalvos. tiesa, ir keptuvė buvo paprasta, ne storu dugnu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Laba, o kiek juos išsikepus galima laikyti?

    AtsakytiPanaikinti
  9. valgiau panašius, tik iš kukurūzų miltų - labai skanu.

    AtsakytiPanaikinti